You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
Home > Hardware > Netwerk > Apparatuur > Wat zit er in de patchkast?
Wat zit er in de patchkast?
print icon

Wat zit er in de patchkast?

De patchkast is het knooppunt van uw netwerk. Hier worden alle netwerkapparaten met elkaar verbonden.
In dit artikel proberen wij u duidelijk te maken welke apparaten u doorgaans in de patchkast vind en wat de functie van de apparaten is.
Iedere patchkast is anders, het kan dus zijn dat niet alles in dit artikel van toepassing is op uw school.

Hieronder ziet u een goed voorbeeld van een patchkast met alle apparatuur.


Als we iets inzoomen kunnen we beter de verschillende apparaten in de patchkast bekijken.

 

  1. Switches

De switches kunt u herkennen aan de lampjes en alle netwerkkabels die er op zijn aangesloten. Een switch heeft over het algemeen 24 of 48 netwerkpoorten en voor elke poort de switch een lampje. De lampjes geven onder andere de activiteit aan de kleur van het lampje geeft aan met welke snelheid het netwerkapparaat verbonden is.
De switches verbinden alle netwerkapparaten met elkaar. Deze apparaten zorgen er dus voor dat de computer kan “praten” met bijvoorbeeld de printer.
In het plaatje hierboven zijn de Switches grijs. In sommige gevallen zijn ze blauw en van het merk Netgear.

 

  1. Patch-panelen

Veel mensen verwarren de patch-panelen met switches. Een belangrijk verschil is dat de patch-panelen zelf niets doen en alleen maar als functie hebben om een netwerkpoort (outlet) in school te koppelen aan een switch. Dat wordt patchen genoemd. De poorten op de patch-panelen hebben nummers, deze nummers komen overeen met de nummers op de outlets in de school. Als een outlet bijvoorbeeld het nummer A-15 heeft, betekent dat die outlet gelijk is aan poortje 15 op het bovenste patchpanel. Stel op poort A-15 zit een computer aangesloten, maar deze krijgt geen netwerk, kan het zijn dat er geen netwerkkabel loopt van poortje A-15 in de patchkast naar een van de switches. Deze poort is dan niet gepatcht. Door een kabel te koppelen tussen poortje A-15 en een van de switches maak je de poort actief en zal de pc netwerkverbinding krijgen.
 

  1. Router

In de patchkast vindt u vaak de router en sommige gevallen ook het modem van de internetprovider. De router is vrijwel altijd van het merk Draytek. Een router en een modem hebben allebei een eigen specifieke functie. Het belangrijkste dat u hiervan moet weten is dat het modem er voor zorgt dat het internetsignaal dat u van de provider binnen krijgt bruikbaar wordt binnen uw netwerk. De router zorgt op zijn beurt voor de koppeling tussen het modem en netwerk.

 

  1. Cloudbox

De Cloudbox heeft de vorm van een kleine desktop pc met een sticker in de Emjee kleuren met de tekst ”Cloudbox” er op. In dit apparaat zit doorgaans de Intune installatie USB stick.
Deze stick wordt gebruikt voor het herinstalleren van Windows apparaten.
Daarnaast wordt de Cloudbox gebruikt voor o.a. het aansturen en beheren van de printer(s) op school.

 

Heeft u het hele artikel gelezen? Dan weet u nu de belangrijkste dingen over de patchkast.

Heeft dit artikel geholpen?
0 van 0 vond dit nuttig

scroll naar boven pictogram