You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
Home > Software > Cito Eindtoets 2022 > Centrale Eindtoets 2023 - Informatie
Centrale Eindtoets 2023 - Informatie
print icon

Dit schooljaar kunnen de leerlingen de Centrale Eindtoets (Cito Eindtoets) weer digitaal maken. In dit artikel leest u alles wat u moet weten.

 

Emjee ICT diensten adviseert indien beschikbaar het gebruik van Chromebooks voor de Centrale Eindtoets. Het maken van de eindtoets op Windows-devices is mogelijk vraagt meer technische handelingen van de leerkracht en ict-coördinator en moet dus goed voorbereid worden.

 

Het College van Toetsen en Examens geeft twee mogelijke heden om de toetsen te kunnen maken.
U kunt op één van de mogelijkheden klikken om direct naar de juiste informatie te gaan.

  1. Op Chromebooks via de CrOS-app (aanbevolen)
  2. Op Windows-devices via een Linux Live-USB met de Facet Browser.

Andere devices zoals iPads en Android-tablet worden helaas niet ondersteund.

Chromebooks

Het gebruik van de Chromebooks is verreweg de makkelijkste optie en het minste werk voor de leerkrachten zelf. Emjee heeft de benodigde de app al beschikbaar gemaakt op alle door ons beheerde Chromebooks. U kunt de app starten vanuit het het inlogscherm door links onderin te klikken op Apps en de kiezen voor de Facet CrOs App Afname.

 

Het afsluiten van de toets kan door de aan-/uit-knop van de Chromebook 1 á 2 seconden ingedrukt te houden, en vervolgens te kiezen voor uitloggen. 

 

Let op! De app is alleen te openen vanuit het inlogscherm van de Chromebook, de leerlingen moeten dus niet inloggen op hun Chromebooks als zij de eindtoets gaan maken! 

 

Windows-devices

 

Het starten van de toets op Windows-devices is zeer bewerkelijk voor leerkrachten/ICT Coördinatoren. Wij adviseren het gebruik van Chromebooks indien mogelijk. Het starten van de toets kost een leerkracht/ICT Coördinator ongeveer 5 minuten per device. Begin dus op tijd met het klaarzetten van de apparaten!

 

⚠ Facet is overgestapt op een andere Linux-versie. Dit heeft als gevolg dat er voor de eindtoets van 2023 nieuwe USB sticks moeten worden gemaakt!

 

Wat moet de leerkracht/ICT Coördinator precies doen?

Het College van Toetsen en Examens heeft de Facet browser alleen beschikbaar gemaakt via een Linux Live-image. Dat betekent dat Emjee één of meerdere USB-sticks zal moeten voorbereiden met dit image en deze USB-stick(s) zal opsturen. Wij zullen elke stick uitgebreid testen om te voorkomen dat deze niet zouden werken op de dag van de toets. De leerkracht/ICT Coördinator zal alle apparaten die gebruikt gaan worden voor de eindtoets moeten opstarten vanaf deze USB stick. Het starten van de USB is vergelijkbaar met het het starten van een nieuwe Windows-installatie. Het verschilt per device hoeveel werkt dit precies is en hoe makkelijk te dit gaat. Het advies is dan ook om enkele dagen voor de eindtoets al even te kijken hoe alles werkt en/of het lukt. Op die manier kunt u op tijd vragen stellen.

 

Als u geen andere optie heeft dan Windows-devices te gebruiken voor de Centrale Eindtoets, maakt u dan tijdig een ticket aan. De voorbereidingen kosten namelijk behoorlijk wat tijd en er zitten wat meer haken en ogen aan.

In het ticket dient de volgende informatie door te geven:

  • Op welke devices (merk en type) wilt u de leerlingen de toets laten maken?
  • Hoeveel leerlingen gaan de toets digitaal maken?

Op basis van bovenstaande informatie kunnen wij de nodige voorbereidingen treffen en de juiste handleidingen mee sturen. De kosten voor het voorbereiden van de Centrale Eindtoets op Windows-devices zijn €10 voor de eerste USB-stick, daarna €5 voor elke extra USB stick.

 

Oude sticks hergebruiken?

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u enige bezwaren heeft tegen het wederom aanschaffen van nieuwe USB sticks. U kunt ervoor kiezen om uw USB Sticks van vorig jaar, op eigen risico, op te sturen en zullen wij deze gereed maken voor het gebruik van de eindtoets. Let op! Wij kunnen dit alleen doen voor USB sticks die eerder door ons zijn geleverd. Houdt er wel rekening mee dat dit voor ons veel bewerkelijker is en we hier minimaal €25 euro + verzendkosten voor in rekening moeten brengen, afhankelijk van het aantal USB-sticks kan de prijs oplopen. Vraag daarom van te voren aan hoeveel wij in rekening moeten brengen voor het aanpassen van de USB sticks. Op die manier komt u niet voor verrassingen te staan.

Heeft dit artikel geholpen?
1 van 1 vond dit nuttig

scroll naar boven pictogram