You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
Home > Algemeen > Speedtest - Waarom haal ik niet de juiste snelheid?
Speedtest - Waarom haal ik niet de juiste snelheid?
print icon

Als je zelf een speedtest uitvoert zal je merken dat je in veel gevallen niet de snelheid haalt die bij het abonnement van de provider hoort. Dit is niet ongewoon en zegt eigenlijk helemaal niets. We raden daarom ook af om zelf speedtests uit te voeren. Je hebt namelijk niets aan de resultaten van een speedtest als je niet goed weet wat de resultaten je precies vertellen. Daarnaast is het correct uitvoeren van een speedtest ook niet zo simpel als dat het lijkt. Er zijn namelijk heel veel factoren die meespelen. Een aantal van de belangrijkste zijn:

 

  • Voer nooit een speedtest uit via WiFi. Je zal nooit de snelheid halen die je verwacht, doordat je altijd verlies hebt door afstand en verstoringen in het signaal. Ook speelt het aantal verbonden apparaten op het accespoint een belangrijke rol.
  • Bekabeld een speedtest uitvoeren zegt ook niet alles. Soms is de netwerkkaart van de pc gewoon niet snel genoeg om de hoge snelheid te halen. Hoewel vrijwel alle pc's een Gigabit-ethernet aansluiting hebben, betekent dat niet dat in de praktijk de 1Gb/s ook gehaald kan worden. Dit is namelijk een theoretische snelheid, sommige netwerkkaarten komen gewoon niet boven de 400 Mb/s.
  • Drukte op het netwerk. Als er 300 leerlingen op hun laptopjes aan het werkt zijn, dan ga je tijdens een speedtest nooit de maximale snelheid van de verbinding halen.
  • Quality-of-Service (QoS). In sommige netwerken staat QoS geconfigureerd. Dit reserveert een deel van de bandbreedte voor bepaalde diensten, bijvoorbeeld voor VoIP. Op die manier wordt voorkomen dat de telefonie gaat haperen als in de rest van de school de verbinding zwaar wordt belast. 
  • Speedtest servers, ze zijn lang niet allemaal even snel. Er zijn maar een beperkt aantal Speedtestservers die daar werkelijk zowel een hoge upload als download kunnen tonen. 
  • Voor alle bovenstaande punten geldt, hoe hoger de snelheid van het abonnement hoe lager de betrouwbaarheid van een speedtest is. 

 

Ervaar je internetproblemen? Maak dan een ticket en omschrijf welke problemen je precies ervaart. Het niet halen van de snelheid n.a.v. een speedtest is voor onze servicedesk dus niet direct een aanleiding om een uitgebreid onderzoek te starten. 

Heeft dit artikel geholpen?
0 van 0 vond dit nuttig

scroll naar boven pictogram